Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Len / nasiona lnu (Linum Usitatissimum Seed)

len

Len (Linum Usitatissimum Seed) – w kosmetyce występuje często w postaci ekstraktu z nasion. Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych, między innymi ponad 50% kwasu linolenowego i 25% kwasu linolowego. Jest również bogaty w śluz, proteiny, mikroelementy, fitohormony oraz witaminy A, B, C, D, E i F. Lecznicze, kojące, łagodzące i osłaniające właściwości lnu są wykorzystywane od wieków w medycynie tradycyjnej. Jest podawany doceniane i zewnętrznie, stosowany w kosmetyce i dietetyce.

Właściwości ekstraktu z nasion lnu:

  • działa nawilżająco i łagodząco na skórę,
  • chroni ją przed niekorzystnym działaniem czynników środowiskowych,
  • doskonale odżywia, uelastycznia, wygładza i rozświetla cerę,
  • skutecznie zapobiega łuszczeniu się naskórka,
  • pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych i wykwitów skórnych,
  • jest idealny do stosowania na skórę ze skłonnościami do alergii,
  • odpowiednio pielęgnuje skórę suchą i wrażliwą,
  • dobrze spisuje się podczas odżywania włosów przesuszonych i zniszczonych, także farbowaniem i trwałą ondulacją,
  • wspaniale regeneruje oraz nadaje włosom naturalnego połysku i miękkości,
  • polecany jest przy leczeniu oparzeń gorącymi płynami, kwasami i zasadami.

W kosmetykach naturalnych len występuje zarówno w postaci ekstraktu z nasion, jak i oleju lnianego. Ma bardzo wszechstronne zastosowanie w wielu produktach pielęgnacyjnych.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.