Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Wosk pszczeli w kosmetyce naturalnej

wosk pszczeli w kosmetyce naturalnej

Większość z nas, którzy lubią naturalne produkty, docenia pracę pszczół. Chociaż miód pszczeli jest najbardziej popularnym zdrowym produktem, którego właściwości zdrowotne są wszystkim znane, to jednak mamy jeszcze jeden produkt pszczeli, który bardzo korzystnie wpływa na naszą skórę. Wosk pszczeli w kosmetyce naturalnej to obecnie jeden z podstawowych i najchętniej wykorzystywanych składników.

Znany przede wszystkim ze swoich właściwości kondycjonujących, wosk pszczeli posiada również szereg innych korzyści dla naturalnej pielęgnacji skóry, w tym działania, które pomagają ją uspokoić i ukoić.

Kilka słów o wosku pszczelim

Pszczoły miodne wytwarzają naturalny wosk, wydzielając go z gruczołu znajdującego się po bokach swoich ciał. Następnie zeskrobują go i żują, a na końcu umieszczają w plastrach miodu. W tym miejscu stopniowo twardnieje i jest przechowywany dla ochrony małych pszczół.

Ten stwardniała substancja naturalna służy nie tylko jako ochrona fizyczna, ale również pomaga w walce z infekcją i innymi zanieczyszczeniami. Podobnie dzieje się w przypadku ludzi.

Wewnętrzne korzyści ze stosowania wosku pszczelego

Wosk pszczeli od wieków wykorzystywany jest przez ludzi na bardzo różne sposoby. Najczęściej stosowano go do wyrabiania świec, co czyni się po dziś dzień. W rzeczywistości woskowe świece uważane są za zdrowsze niż parafinowe, przede wszystkim dlatego, że nie wydzielają toksycznych substancji i ciężkiej sadzy przy spalaniu. Co więcej, pomaga w neutralizacji zanieczyszczeń powietrza.

Starożytni Egipcjanie wosku pszczelego używali jako farby dla swoich artystów. W czasach rzymskich był on stosowany również jako środek zmiękczający skórę. Obecnie wosk pszczeli badany jest przez naukowców, pod kątem jego właściwości umożliwiających obniżenie cholesterolu, łagodzenia bólu, a także łagodzenia dolegliwości trawiennych. Badania przeprowadzone w 2007 roku wykazały również, że oczyszczony wosk pszczeli może chronić zdrowie wątroby, ze względu na jego silne właściwości przeciwutleniające.

Korzyści stosowania wosku pszczelego dla skóry

Przemysł kosmetyczny bardzo lubi wosk pszczeli. Nie tylko dlatego, że jest to produkt naturalny i nietoksyczny, ale także ze względu na korzyści dla skóry i możliwość wykorzystania w różnorodnych preparatach pielęgnacyjnych. Wosk pszczeli w kosmetyce naturalnej jest „środkiem zagęszczającym”, co oznacza, że może być na przykład wykorzystany do zagęszczenia konsystencji organicznego kremu. Takie działanie wpłynie korzystnie na łatwość rozsmarowywania kosmetyku na ciele.

Oto niektóre korzyści płynące z siły wosku pszczelego w kosmetyce naturalnej

  • Naturalna ochrona – Po nałożeniu na skórę wosk pszczeli tworzy barierę ochronną, która chroni przed działaniem środowiska zewnętrznego, a także zabezpiecza przed wysuszaniem i naturalnie nawilża skórę. Jest to jeden z powodów, dla którego wosk pszczeli wykorzystywany jest często jako naturalny balsam do ust. W przeciwieństwie do substancji wytwarzanych z olejku, wosk pszczeli nie „dusi” skóry i nie zatyka porów.
  • Utrzymanie prawidłowej wilgotności – Niektóre składniki potrafią „przyciągać” wodę, a wosk pszczeli jest właśnie jednym z nich. Po nałożeniu na powierzchnię skóry przyciąga cząsteczki wody, co pozwala utrzymać cerę nawilżoną przez długi okres czasu. Wosk pszczeli w kosmetyce daje doskonałe efekty pielęgnacyjne, pozwalające utrzymać piękny wygląd cery.
  • Obecność cennej witaminy A – Wosk pszczeli jest dobrym źródłem tej witaminy. Pomaga złuszczać skórę i odmładza wygląd. Z tego powodu znaleźć go można w wielu kosmetykach ekologicznych do codziennej pielęgnacji skóry.
  • Zapewnienie naturalnego aromatu – Często można usłyszeć, że nie ma powodów do tego, by dodawać żrące chemikalia do kosmetyków tylko po to, by produkt ładnie pachniał. Naturalne składniki działają o wiele lepiej! Stosowany w ekologicznej kosmetyce wosk pszczeli ma naturalny zapach miodu, dlatego jest chętnie wykorzystywany w mydłach i perfumach, ze względu na swój delikatny i specyficzny aromat.
  • Łagodzenie uczucia swędzenia – Jeśli cierpisz z powodu zbyt wrażliwej lub suchej skóry, to wosk pszczeli jest właśnie dla Ciebie. Ponieważ ma właściwości antyalergiczne jest również łatwo przyswajalny i tolerowany nawet przez osoby z reaktywną skórą.

Jak widać, wosk pszczeli w kosmetyce naturalnej wykazywać może wiele cennych właściwości ochronnych i regeneracyjnych. Warto zatem częściej szukać tego składnika w kupowanych kosmetykach pielęgnacyjnych.

Zostaw komentarz