Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Nostrzyk żółty (Melilotus officinalis)

nostrzyk żółty

Nostrzyk żółty (INCI: Melilotus officinalis) – należy do rodziny motylkowatych i pochodzi z rejonów Eurazji i Afryki Północnej. W Polsce występuje odmiana żółta, którą można głównie spotkać na łąkach i pastwiskach. Wykazuje właściwości lecznicze, z uwagi na bogactwo kumaryny, alantoiny, garbników, flawonoidów i substancji purynowych. Zawarte w zielu nostrzyka składniki aktywne wykazują działanie wzmacniające naczynia limfatyczne, a także pobudzające cyrkulację krwi oraz przeciwzapalne i zmiękczające.

Właściwości nostrzyka żółtego:

  • naturalne działanie przeciwzapalnie, napotne i przeciwgorączkowe,
  • rozkurczanie naczyń krwionośnych,
  • doskonałe łagodzenie i kojenie ropni skórnych,
  • naturalne działanie przeciwobrzękowe,
  • zmiękczanie i ochrona skóry,
  • regeneracja i odbudowa skóry,
  • naturalne działanie ściągające skórę,
  • zapewnianie naturalnego aromatu,
  • leczenie zapalenia żył,
  • działanie napotne i przeciwgorączkowe,
  • polepszanie samopoczucia,
  • zielny środek moczopędny, przeciwskurczowy i wiatropędny
  • wspomaganie leczenia bezsenności.

Dzięki swoim właściwościom nostrzyk żółty stosowany jest często w preparatach antycellulitowych, a także w kosmetykach organicznych do cery naczyniowej i maseczkach do tłustej cery. Obecność kumaryny zapewnia specyficzny aromat koszonej trawy, dlatego po wysuszeniu ziele nostrzyka ładnie pachnie. W medycynie naturalnej wykorzystywano plastry nostrzykowe dla przyśpieszenia gojenia ran, a także przy owrzodzeniu skóry. Napar z ziela nostrzyka może być stosowane przy przeziębieniu i grypie, zapaleniach powiek i spojówek, nieżycie przewodu pokarmowego, wyczerpania nerwowego, a także dla zwiększenia laktacji.

 

Leksykon składników kosmetycznych INCI

Zostaw komentarz