Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Masło kakaowe w pielęgnacji urody i zdrowia

masło kakaowe

Masło kakaowe, znane również jako olej kakaowy lub tłuszcz kakaowy, jest rodzajem stałego tłuszczu roślinnego, pozyskiwanego z ziaren kakaowca. Ze względu na swój intensywny smak i zapach przekazuje wytwarzanym z niego produktom bardzo charakterystyczne i cenione walory. Posiada również szerokie zastosowanie kosmetyczne.

Masło kakaowe to składnik naturalny, o którym niewątpliwie większość słyszała wielokrotnie, nie tylko w kontekście składników jadalnych. Posiada ono bardzo szerokie zastosowanie, m.in. w produkcji kosmetyków, produktów spożywczych, preparatów pielęgnacyjnych oraz niektórych środków medycznych. Zawiera liczne składniki aktywne, m.in. kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, witaminy, potas, magnez, wapno i żelazo.

Masło kakaowe znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wykorzystywane jest ono między innymi do produkcji wyrobów czekoladowych, zapewniając efektywne wzmocnienie organizmu i poczucie sytości. Obecnie wiemy, że działanie to zawdzięczamy między innymi zawartemu w ziarnie kakaowym magnezowi, który poprawia sprawność intelektualną i działa antystresowo.

W nasionach kakao znajdują się także inne substancje biologicznie aktywne, które bardzo korzystnie wpływają na odnowę komórkową i regenerację. Należą do nich m.in. alkaloidy, w tym teobromina i kofeina oraz polifenole, które charakteryzuje efektywne działanie neutralizujące względem toksycznych dla naszego organizmu wolnych rodników.

Jedną z najważniejszych właściwości masła kakaowego jest wysoka stabilność w porównaniu do innych tłuszczów. Zawiera bowiem naturalne przeciwutleniacze, zapobiegające jełczeniu, a w konsekwencji umożliwiające jego przechowywanie bez dodatku konserwantów przez okres nawet pięciu lat. Jego stabilność w temperaturze pokojowej, jak również stosunkowo niska temperatura topnienia, czynią go idealnym olejem bazowym do kremów pielęgnacyjnych i leczniczych.

Do najważniejszych korzyści zdrowotnych masła kakaowego należą przede wszystkim: zdolność do poprawy zdrowia skóry, wzmocnienie układu odpornościowego, odżywienie włosów, zapobieganie oznakom starzenia i zmniejszenie lokalnych stanów zapalnych.

 

Korzyści pielęgnacyjne wynikające ze stosowania masła kakaowego

 

1. Działanie Anti-Aging, zapobieganie zmarszczkom i utracie jędrności

Jednym z powodów, z których masło kakaowe jest tak cenne,m jest wysokie stężenie związków przeciwutleniających, w tym kwasu oleinowego, kwasu palmitynowego i kwasu stearynowego. Kwasy tłuszczowe są bardzo korzystne dla organizmu i przyczyniają się do neutralizacji wolnych rodników, uszkadzających jej komórki. W szczególności zapewniają skórze barierę barierę ochronną, zabezpieczającą przed negatywnymi skutkami działań środowiskowych: wewnętrznych i zewnętrznych, które mogą powodować podrażnienia lub uszkodzenia skóry.

Zmniejszając występowanie stresu oksydacyjnego masło kakaowe może pomóc wyraźnie spowolnić pojawianie się oznak starzenia, w tym zmarszczek i starczych plam. Badania wykazały również, że masło kakaowe zmniejszenia widoczność blizn na skórze oraz przyczynia się do utrzymania zdrowej kondycji skóry.

Naturalne masło kakaowe, szeroko stosowane w naturalnych preparatach kosmetycznych przyspiesza również proces opalania, doskonale poprawiając koloryt cery. Wykazuje także pewne właściwości ochronne przed promieniowaniem UVB. Efektywnie zmiękcza, nawilża i regeneruje skórę, a także zapobiega je nadmiernemu wysuszaniu.

Zabiegi czekoladowe wpływają korzystnie na skórę, wygładzają ją oraz niwelują tkankę tłuszczową. Dzięki zawartości kofeiny pobudzają krążenie krwi w skórze oraz pozwalają zmniejszać obrzęki. Poza tym działają odżywczo, efektywnie detoksykują organizm, relaksują i poprawiają nastrój. Skóra po zastosowaniu czekolady staje się jędrna, elastyczna, gładka.

 

2. Poprawa kondycji włosów:

Masło kakaowe jest również cenione w pielęgnacji włosów, nie tylko za swój niepowtarzalny aromat, ale również ze względu na właściwości nawilżające. Pozwala ono również pozytywnie wpłynąć na ich wygląd i ogólną wytrzymałość. Regularne stosowanie masła powstrzymuje przed powstaniem łupieżu, a także wpływa na lepsze warunki rozwoju cebulek włosowych. Zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów pozwala zmniejszyć ich utratę i zapobiegać rozdwajaniu końcówek.

 

3. Działanie przeciwzapalne

Bogata mieszanka zawartych w maśle kakaowym kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy skutecznie zmniejsza stany zapalne skóry. Niezależnie od tego, czy stosujemy je w przypadku łuszczycy, egzemy, wysypki czy innych typów dolegliwości dermatologicznych, daje szybką i kojącą ulgę, w połączeniu z delikatnym, czekoladowym zapachem. Pewne efekty przeciwzapalne można również osiągnąć poprzez spożycie masła kakaowego w postaci czekolady, która także posiada liczne właściwości zdrowotne. Warto jednak zawsze pamiętać o umiarze.

 

Zastosowanie masła kakaowego w kosmetykach naturalnych:

  • masło kakaowe dodawane jest jako podstawowy element fazy tłuszczowej, najczęściej w naturalnych mydłach i żelach pod prysznic, kremach i lotionach do skóry twarzy i ciała, a także w balsamach do ust,
  • szczególnie polecane jest do naturalnej pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej i zmęczonej, łuszczącej się
    i zniszczonej, podrażnionej, z egzemą oraz łuszczycą,
  • może być z powodzeniem stosowane do masażu ciała, również w okresie ciąży, w celu uelastycznienia skóry i przeciwdziałaniu rozstępom,
  • sprawdza się w pielęgnacji spierzchniętych ust, a także suchych dłoni i stóp. Doskonale natłuszcza i wygładza zrogowaciałe łokcie i kolana.

 

Polecane kosmetyki z masłem kakaowym:

balsam do masażu

Balsam do masażu Czekoladowy Mix – Planeta Organica

krem do rąk masło kakao

Krem do rąk masło kakao – Planeta Organica

 

Kiedy i jak stosujemy masło kakaowe w celach zdrowotnych?

  • przy ostrej infekcji wirusowej dróg oddechowych i epidemiach wszystkich rodzajów grypy. Smarując śluzówkę nosa masłem kakaowym uchronicie się przed bezpośrednim narażeniem zakażenia, ponieważ masło kakaowe otacza śluzówkę, zmiękcza ją i tworzy dodatkową barierę przed infekcjami i wirusami,
  • jako środek przeciwkaszlowy i wykrztuśny przy zapaleniu oskrzeli oraz ostrej wirusowej infekcji dróg oddechowych, przewlekłym zapaleniu płuc, a także w profilaktyce zapalenia oskrzeli z astmą. Masło kakaowe najlepiej przyjmować z gorącym mlekiem – połowa łyżeczki masła na 100 – 150 ml mleka,
  • przy zapaleniu oskrzeli w celu poprawy i zwiększenia przepływu krwi do tkanek. Zalecane jest do masażu klatki piersiowej i całego ciała,
  • przy hemoroidach zalecane jest przed każdym wypróżnieniem jelit wprowadzanie do odbytnicy niedużej ilości masła kakaowego – 1 łyżeczka. Po oddaniu stolca problematyczne miejsce przemyć chłodną wodą i nanieść zewnętrznie cienką warstwę masła wokół odbytu.
  • w ginekologii, przy nadżerce szyjki macicy jedną łyżeczkę masła kakaowego, rozpuszczonego na parze wodnej należy wymieszać z 10 kroplami oleju rokitnikowego,a następnie namoczyć tampon i wprowadzać dopochwowo na noc przez okres 14 – 18 dni,
  • przy miażdżycy przyjmować dwa razy dziennie rano i wieczorem 15 minut przed jedzeniem po pół łyżeczki. Masło pozwala zmniejszać poziom cholesterolu w organizmie, a konkretnie zapobiega powstawaniu płytek cholesterolowych na ścianach naczyń krwionośnych,
  • przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego masło stosowane jest jako środek żółciopędny oraz stymulujący produkcję żółci. Jedną łyżkę stołową masła kakaowego rozpuszczamy na parze wodnej i wypiamy na czczo wcześnie rano. Ciepły termofor kładziemy na prawy bok i leżymy 1,5 – 2 godziny. Pożądane jest stosowanie tego zabiegu raz w tygodniu, podczas dnia wolnego od pracy.
  • domową maść na bazie masła kakaowego często stosuje się przy łysieniu. Do rozpuszczonego na parze wodnej masła kakaowego należy dodać rozdrobniony propolisu, a następnie studzi, nieprzerwanie mieszając. Mieszankę przygotowuje się wg proporcji 1/10 – 1 część propolisu na 10 części masła kakaowego.

 

Zewnętrzne stosowanie masła kakaowego:

  • celu usunięcia uczucia swędzenia i znieczulenia przy poparzeniach,
  • pomaga przy owrzodzeniach podudzi, przy bezpośredniej aplikacji na bolące miejsca,
  • stosuje się w celu łagodzenia przy egzemie,
  • przyśpiesza regenerację po przebytej grzybicy,
  • polecane przy pęknięciach sutków u karmiących matek.

 

Przechowywanie:

Masło kakaowe należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez bezpośredniego dostępu światła, powietrza i wilgoci.

 

Słowo końcowe:

Jak wspomniano wcześniej, masło kakaowe jest bardzo bogate w cenne tłuszcze roślinne i choć niektóre z nich są korzystne dla różnych części ciała, wciąż wykazuje ono wysokie stężenie kalorii. Dlatego nie powinno być spożywane przez ludzi cierpiących na otyłość lub próbujących zmniejszyć spożycie kalorii.

 

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.