Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Podbiał pospolity (Tussilago Farfara)

podbiał

Podbiał pospolity (INCI: Tussilago Farfara) – kwitnąca wiosną bylina, o charakterystycznych liściach i żółtych kwiatach, przypominających wyglądem popularny mniszek lekarski. Zawiera duże ilości śluzów, garbników, olejków eterycznych, flawonoidów i fitosteroli. Dostarcza także całego wachlarza soli mineralnych, a także cynku, manganu i potasu.

Właściwości ekstraktu z podbiału pospolitego:

  • doskonale zmiękcza i uelastycznia skórę,
  • skutecznie reguluje procesy wydzielania sebum, czyli pracę gruczołów łojowych,
  • zapobiega nadmiernemu rogowaceniu naskórka,
  • pomaga w walce z łupieżem,
  • wzmacnia włosy osłabione i wypadające,
  • zapobiega skłonnościom do przetłuszczania się włosów.

Podbiał pospolity posiada wiele właściwości zdrowotnych, często wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie. Sprawdza się również w pielęgnacji skóry i włosów. Ekstrakt z podbiału często wykorzystywany jest w naturalnych szamponach do włosów i odżywkach.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.