Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Lipa szerokolistna (Tilia Platyphyllos)

lipa szerokolistna

Lipa szerokolistna (INCI: Tilia Platyphyllos) – popularne w Polsce drzewo, o charakterystycznie pachnącym kwiatostanie. Napary z lipy od wieków stosowane są w medycynie ludowej, a ekstrakty lipowe na stałe zagościły w składzie wielu serii kosmetyków naturalnych.

Właściwości ekstraktu z lipy szerokolistnej:

  • zawiera dużą ilość olejków eterycznych, będących cenioną substancją zapachową,
  • zawartość flawonoidów, silnych antyoksydantów, chroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników,
  • dzięki bogactwu związków śluzowych wykazuje działanie osłaniające i nawilżające,
  • dostarcza dużą ilość witaminy C i PP oraz cennych soli mineralnych,
  • działa łagodząco i kojąco na skórę, szczególnie na delikatne partie cery wokół oczu,
  • stosowanie lipy na włosy i skórę głowy wyrażanie wzmacnia cebulki włosowe i poprawia porost włosów, a także w przypadku łysienia androgennego.

Lipa stanowi bardzo tradycyjny składnik czynny, chętnie wykorzystywany w wielu ekologicznych kosmetykach i produktach leczniczych.

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.