Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Olej słonecznikowy (Helianthus Annus Seed Oil)

olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy (INCI: Helianthus Annus Seed Oil) – tłoczony z nasion rośliny pochodzącej z Ameryki Północnej, ale na stałe goszczącej w Europie już od stuleci. Posiada charakterystyczne żółte kwiaty, będące skarbnicą karotenoidów i flawonoidów, działających silnie regenerująco i odżywczo. Olej z nasion słonecznika jest bogaty w kwasy tłuszczowe, sterole i tokoferole. Poza zastosowaniem w gastronomii, olej słonecznikowy wykazuje także silne właściwości pielęgnacyjne, szeroko wykorzystywane w kosmetyce naturalnej.

Właściwości oleju słonecznikowego:

  • działa skutecznie łagodząco i przeciwzapalnie,
  • głęboko nawilża i odżywia włosy, skórę i paznokcie,
  • normalizuje procesy wydzielania sebum i nie przyczynia się do powstawania zaskórników,
  • stanowi doskonałą bazę do wielu kompozycji kosmetycznych.

Naturalny olej słonecznikowy oprócz wielu właściwości dietetycznych posiada również zastosowanie kosmetyczne. Można go spotkać w niezliczonej ilości produktów pielęgnacyjnych, do codziennego stosowania na skórę i włosów.
 
 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

2 odpowiedzi na Olej słonecznikowy (Helianthus Annus Seed Oil)

  1. Gulzhan - Odpowiedz

    21/02/2016 at 03:47

    Nigdy bym nie przypuszczał że olej słonecznikowy nadaje się również do produkcji kosmetyków. Ciekawe. Człowiek uczy się całe życie 😉

  2. Elwira - Odpowiedz

    25/06/2016 at 09:02

    Rzeczywiście przyjrzałam się swoim kosmetykom i można tam znaleźć olejek słonecznikowy. Super sprawa.

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.