Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Olej laurowy (Oleum Lauri, Laurus nobilis Oil)

olej laurowy

Olej laurowy (Oleum Lauri, Laurus nobilis Oil) – pozyskiwany i tłoczony na zimno z liści drzewa laurowego. Charakteryzuje się stałą konsystencją w temperaturze pokojowej i topieniem się pod wpływem ciepłoty ciała. Dostarcza skórze wielu cennych związków czynnych, głównie z grupy terpenów, takich jak cyneol, geraniom i eugenol.

Właściwości oleju laurowego:

  • wykazuje działanie rozgrzewające, zmniejszające bóle stawów i napięcie mięśniowe,
  • działa rozkurczająco na drobne naczynia krwionośne,
  • oczyszcza i ściąga skórę, posiada właściwości antybakteryjne i bakteriostatyczne, dzięki czemu idealnie dba o skórę ze skłonnościami do trądziku,
  • w przypadku urazów i zwichnięć skutecznie koi ból i opuchliznę,
  • działa przeciwgrzybiczo, dzięki czemu skutecznie likwiduje łupież, świąd i inne choroby powstałe na tle grzybiczym,
  • łagodzi objawy łuszczycy i wspomaga procesy gojenia się ran,
  • doskonale pielęgnuje włosy i paznokcie, wzmacniając je i naturalnie kondycjonując.

Olej laurowy wykorzystywany w pielęgnacji zdrowia i urody od Starożytności, szczególnie dobrze sprawdza się w naturalnych kosmetykach do włosów oraz skóry problematycznej. Znaleźć o można również w wielu produktach do masażu i zabiegów SPA.

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.