Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Olejek rozmarynowy (Oleum Rosmarini, Rosemary Oil)

olejek rozmarynowy

Olejek rozmarynowy (INCI: Oleum Rosmarini, Rosmarinus Officinalis Oil, Rosemary Oil) – uzyskiwany z dość dobrze rozpoznawalnego krzewu rozmarynu. Zawiera duże ilości eukaliptolu, borneolu, estrów borneolu, kamfory, pinenu, verbenonu, terpineolu, kamfenu, eugenolu.

Właściwości olejku rozmarynowego:

  • działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie,
  • miejscowo rozgrzewa i znieczula skórę, działając przeciwbólowo i przeciwświądowo,
  • doskonale przyspiesza regenerację tkanek,
  • działa na skórę silnie detoksykująco,
  • wykazuje działanie przeciwutleniające i opóźniające procesy starzenia,
  • działa przeciwzapalnie, anty-mutagennie i przeciwhistaminowo.

Olejek rozmarynowy wykazuje podobne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne co ekstrakt z rozmarynu, jednak różni się właściwościami fizycznymi, przyswajalnością oraz zdolnością mieszania z innymi olejkami naturalnymi. Można go spotkać w wielu naturalnych kompozycjach kosmetycznych, pochodzących z rejonu Morza Śródziemnego.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.