Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Melisa (Melissa officinalis)

melisa

Melisa (INCI: Melissa officinalis) – znane od tysiącleci zioło, szeroko stosowane w medycynie ludowej, głównie z powodu właściwości uspokajających i regulujących pracę układu trawiennego. Posiada także szereg właściwości pielęgnacyjnych, które bardzo chętnie wykorzystywane są w w wielu dobrej jakości kosmetykach naturalnych.

Właściwości melisy w kosmetyce:

  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
  • wykazuje silne właściwości kojące i łagodzące wszelkie podrażnienia,
  • działa przeciwbólowo i doskonale redukuje napięcie,
  • skutecznie koi i regeneruje skórę po ukąszeniach owadów,
  • posiada działanie tonizujące skórę,
  • zawiera olejki eteryczne, garbniki, fenelokwasy, śluzy, enzymy i witaminy,
  • silnie odżywia zmęczoną skórę.

Melisa posiada lekko cytrynowy aromat, dający wspaniałe uczucie czystości i odświeżenia. Wykazuje także działanie ściągające i odkażające, a z jej świeżych listków można wytwarzać wywar leczniczy lub naturalny olejek eteryczny. W codziennej pielęgnacji wspaniale łagodzi napięcie, odpręża i poprawia nastrój. Melisa wspaniale wygładza i pielęgnuje skórę oraz posiada dobroczynny wpływ na włosy. Skutecznie pomaga w leczeniu łupieżu i poleca się ją szybkiego przetłuszczania. Często można ją spotkać w naturalnych tonikach oczyszczających i preparatach na pękające naczynka. Melisa powszechnie dodawana jest także do kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak: kremy, maseczki, płyny do kąpieli. Dzięki działaniu odświeżającemu polecana jest przede wszystkim przy tłustej cerze.

Leksykon składników kosmetycznych INCI

Zostaw komentarz