Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Olejek rycynowy w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci

olejek rycynowy

Olejek rycynowy jest wciąż dość często pomijany podczas doboru odpowiednich środków naturalnych do codziennej pielęgnacji urody. Posiada on jednak dość długą historię tradycyjnych zastosowań, zarówno w leczeniu ran, jak i przeprowadzania zabiegów kosmetycznych. Poznaj jego najważniejsze właściwości w ochronie skóry, włosów i paznokci.

Olejek rycynowy wytwarza się z nasion rącznika pospolitego Ricinus Communis, naturalnie występującego głównie w Afryce oraz Indiach. Ma on również inną nazwę – Palma Christi – oznaczającą dłoń Chrystusa. Historia jego stosowania w celach leczniczych sięga już starożytnego Egiptu, kiedy używano go powszechnie m.in. do leczenia podrażnień oczu.

Olejek rycynowy znany jest przede wszystkim ze swoich znakomitych właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, pozwalających na liczne zastosowania medyczne i terapeutyczne. Dzięki temu może być on również z powodzeniem stosowany w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Można go zatem spotkać w wielu kosmetykach ekologicznych, a także naturalnych preparatach zdrowotnych.

Zastosowania olejku rycynowego w pielęgnacji urody:

 

Korzyści ze stosowania oleju rycynowego na włosy, brwi i rzęsy

 

  1. Olejek rycynowy na porost włosów

Jak sprawić by włosy rosły szybciej? Użyj olejku rycynowego! Masaż włosów i skóry głowy lekko rozgrzanym olejem rycynowym poprawi krążenie krwi i wspomoże szybszy wzrost włosów. Ten wspaniały olej naturalny zawiera również kwasy omega-6, o działaniu silnie odżywiającym.

Dogłębnie rozsmaruj i wmasuj go od cebulek, aż po same końcówki włosów, a następnie zrób kok i przykryj włosy czepkiem, pozostawiając olej na całą noc. Zmywamy go następnego dnia rano, najlepiej przy użyciu naturalnego szamponu bez SLS. W przypadku wystąpienia takiej potrzeby włosy należy umyć kilka razy, aby pozbyć się nadmiernie tłustego uczucia. Jeśli okaże się, że konsystencja oleju rycynowego jest zbyt gęsta i trudna do rozprowadzenia, można dodać do niego olej kokosowy lub olej ze słodkich migdałów w proporcji 1:1. Od teraz Twoje włosy będą lśniące, jedwabiste i będą rosły szybciej.

 

  1. Zwalczanie łupieżu i innych chorób skóry głowy

Wśród wielu właściwości olej rycynowy posiada również działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Wmasowany w skórę głowy pomoże pozbyć się łupieżu i innych dolegliwości skórnych. Używając go regularnie, przeciwdziałamy również zapobiegawczo, uniemożliwiając ich nawrotom.

Jeśli posiadasz suche włosy i dopadł cię łupież możesz spróbować zrobić i zastosować domową maskę do włosów:

W tym celu wymieszaj 1 łyżkę oleju rycynowego z jedną łyżką oliwy z oliwek oraz dodaj sok z połowy cytryny.

Jeśli posiadasz tłuste włosy i łupież wymieszaj jedną łyżkę każdego z tych składników: oleju rycynowego, miodu i żelu aloesowego, a następnie dodaj sok z połowy cytryny. Przed umyciem włosów nałóż maskę na skórę głowy, na około 30 minut. Tak przygotowana maska ​​nie tylko pomoże Ci pozbyć się łupieżu, ale także odżywi włosy, dzięki czemu będą zdrowsze i naturalnie lśniące.

 

olejek rycynowy na włosy

  1. Pogrubianie włosów

Olej rycynowy zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-9, z których oba są przydatne dla zdrowego wzrostu włosów. Przy regularnym stosowaniu wspierać on będzie wzrost nowych i zagęści istniejące już kosmyki. Aby nadać włosom objętości i naturalnego połysku można raz w tygodniu stosować olejowanie, a także dodać niewielką ilość olejku do stosowanego na co dzień szamponu.

 

  1. Wzmocnienie włosów

Nie trzeba wcale używać drogich i markowych produktów pielęgnacyjnych, aby doskonale odżywić włosy. Po prostu zmieszaj kilka kropli oleju rycynowego ze stosowaną na co dzień odżywką, a następnie równomiernie rozprowadź ją na włosach, dokładnie według wskazań producenta. Dzięki takim zabiegom włosy staną się niewątpliwie bardziej miękkie i zdrowsze.

 

  1. Przywracanie naturalnego blasku

Rozgrzej niewielką ilość olejku rycynowego, a następnie wmasuj go w swoje włosy. Owiń głowę ręcznikiem i pozostaw co najmniej na pół godziny lub pozostaw na całą noc, a następnie zmyj. Olej rycynowy zatrzyma wilgoć we włosach i sprawi, że twoje kosmyki będą w naturalnym odcieniu i pełne przyjemnego blasku.

 

  1. Zapobieganie rozdwajaniu się końcówek

Zastosuj olejek rycynowy na końcach włosów na pół godziny przed ich myciem. Jeśli robisz to regularnie, wkrótce zapomnisz o suchych, rozdwojonych końcach, a Twoje włosy będą wyglądać zdrowo i naturalnie. Warto również przed olejowaniem końcówek połączyć olejek z innymi olejkami naturalnymi, najlepiej olejkiem rokitnikowym lub olejem kokosowym.

 

  1. Bardziej widoczne rzęsy

Jeśli pragniesz mieć bardziej widoczne rzęsy spróbuj zastosować olejek rycynowy co wieczór przed pójściem do łóżka. Możesz go nakładać miękką szczoteczką do zębów lub patyczkiem kosmetycznym. W kilka tygodni powinnaś na pewno zobaczyć pierwsze wyniki, czyli naturalne i grubsze rzęsy o jakich zawsze marzyłaś.

 

  1. Zagęszczenie brwi

Każdego wieczoru, przed pójściem do łóżka delikatnie wetrzyj niewielką ilość oleju rycynowego w brwi. Pozwoli on na stymulację wzrostu, a po kilku tygodniach regularnych masaży brwi powinny stać się grubsze i bardziej wyraziste.

 

  1. Przyciemnianie włosów

Olejek rycynowy skutecznie wpływa na naturalne przyciemnienie włosów. Wpływają na to właściwości nawilżające oraz substancje aktywne, które pomagają zatrzymywać odpowiednie nawilżenie, a dzięki temu włosy stają się lekko ciemniejsze.

 

Korzyści ze stosowania oleju rycynowego na skórę

 

  1. Suchość skóry

Olejek rycynowy jest dobry w zapobieganiu i zwalczaniu takich problemów jak suchość skóry. Wystarczy wymieszać jego niewielką ilość z olejem kokosowym (w proporcji 1:1) i zastosować na przesuszone partie skóry. Po pozostawieniu na 20-30 minut skórę należy spłukać i osuszyć. Po kilku chwilach powinna ona stać się bardziej miękka i delikatna.

Warto również przygotować domową maseczkę ​​z olejkiem rycynowym, która pomoże Ci pozbyć się poczucia suchości skóry i doskonale poprawi strukturę cery twarzy:

Wymieszaj jedną łyżeczkę oleju rycynowego z jednym żółtkiem, a następnie nałóż na twarz na ok. 10-15 minut. Po tym czasie spłucz twarz letnią wodą i dokładnie osusz. Dzięki takim zabiegom na pewno Twoja skóra będzie wdzięczna i odpłaci się świetlistym wyglądem!

 

  1. Oparzenia słoneczne

Olej rycynowy posiada naturalne właściwości kojące i przeciwzapalne, dlatego jest też dobrym lekarstwem na oparzenia słoneczne. Wystarczy zmieszać go z olejem kokosowym w proporcji 1:1, a następnie zastosować na oparzonej powierzchni. Dzięki takiemu zabiegowi na pewno wkrótce poczujesz ulgę. Warto jednak pamiętać, że zabieg ten można stosować jedynie przy lekkim oparzeniu, a w każdym innym przypadku należy udać się do lekarza.

 

  1. Ochrona skóry ust

Użyj oleju rycynowego jako naturalnego balsamu do ust, dzięki czemu zostaną one doskonale nawilżone i odżywione. Stosując go regularnie zapomnisz o suchych i spierzchniętych wargach na zawsze!

 

olejek rycynowy na skórę

  1. Łagodzenie objawów trądziku

Zawarty w oleju rycynowym kwas rycynolowy sprawia, że ​​doskonale łagodzi łagodne odmiany trądziku. W celu przeprowadzenia zabiegu umyj twarz w ciepłej wodzie, aby otworzyć pory, a następnie wmasuj olejek w skórę twarzy i pozostaw na noc. Umyj twarz następnego dnia rano, najlepiej przy użyciu delikatnych kosmetyków naturalnych. Warto jednak zawsze pamiętać, że wszelkie problemy z trądzikiem powinno się niezwłocznie konsultować z lekarzem.

 

  1. Zmniejsza widoczność blizn

Z biegiem czasu i przy regularnym stosowaniu olejek rycynowy może zmniejszyć widoczność blizn. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe szybko i dokładnie przenikają do tkanki bliznowatej oraz wspomagają rozwój zdrowej tkanki wokół niej, a tym samym zmniejszenie wielkości blizny. Nie należy jednak spodziewać się spektakularnych efektów, tylko systematycznego zmniejszenia zaczerwienionych miejsc. Warto również pamiętać, że jasne ślady po bliznach pozostaną i mogą być jedynie korygowane zabiegami chirurgicznymi.

 

  1. Leczenie popękanych pięt

Naturalny olejek rycynowy jest bardzo łatwo wchłaniany przez skórę i umożliwia przeprowadzenie świetnego zabiegu dla suchych i popękanych pięt. W tym celu należy przed spaniem nałożyć znaczną ilość oleju na problematyczne miejsca, a następnie nałożyć skarpetki, aby uniknąć zabrudzeń pościeli. Stosując ten sposób pielęgnacji przekonasz się, jak szybko ten wspaniały olej przywraca skórze właściwe nawilżenie i dodaje jej miękkości. Z tego powodu stanowi on często występujący w kosmetykach organicznych składnik aktywny.

 

  1. Pomoc w zapobieganiu rozstępom

W celu zapobiegania rozstępom należy wmasować olejek rycynowy w narażone rejony skóry, dwa razy dziennie. W okresie ciąży zawsze te zabiegi należy skonsultować z lekarzem. Można z niego również korzystać po urodzeniu dziecka, aby również wspomóc leczenie już powstałych rozstępów.

 

  1. Nawilżanie i ochrona przed starzeniem

Olejek rycynowy doskonale wnika w głąb skóry, zmiękcza ją i nawilża. Doskonale wspomaga także produkcję elastyny ​​i kolagenu, które pomagają opóźnić pojawienie się zmarszczek i nadają skórze bardziej młodzieńczego wyglądu. W celu optymalnej regeneracji i ochrony skóry dojrzałej warto przygotować i zastosować odpowiednią dla danej cery mieszankę olejków:

  • do suchej skóry: 1/4 oleju rycynowego i 3/4 oleju sezamowego,
  • do skóry normalnej: 1/4 oleju rycynowego i 3/4 oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek,
  • do skóry tłustej: 1/4 oleju rycynowego i 3/4 olejku jojoba.

Odpowiednio przygotowaną mieszankę olejków należy co wieczór delikatnie wmasować w cerę twarzy, a następnie nałożyć wilgotną, lekko ciepłą ściereczkę. Po odczekaniu około minuty należy następnie zebrać nadmiar oleju za pomocą wacika. Dzięki regularności takich zabiegów Twoja skóra stanie się bardziej miękka, odżywiona i nawilżona. Zyska również właściwą ochronę przeciwzmarszczkową, a także świeży i naturalny wygląd.

Olejek rycynowy można również stosować do nawilżania delikatnej skóry wokół oczu. W tym celu należy go w niewielkich ilościach wymieszać z olejkiem ze słodkich migdałów w proporcji 1:1, a następnie używać jako naturalnego kremu ​​pod oczy.

 

Korzyści ze stosowania oleju rycynowego na skórę rąk i paznokci

 

  1. Naturalna pielęgnacja dłoni

Dłonie są zwykle narażone na działanie licznych i szkodliwych substancji, dlatego ich właściwa pielęgnacja jest szczególnie ważna. W celu ich ochrony warto zastosować mieszankę olejku rycynowego z olejkiem sezamowym, w proporcji 1: 1 i używać go jako naturalnego kremu do rąk. Dzięki takiemu postępowaniu Twoje dłonie będą wspaniale miękkie, a także odpowiednio nawilżone i odżywione.

 

olejek rycynowy do paznokci

  1. Naturalne leczenie łamliwych paznokci

Olejek rycynowy jest doskonałym sposobem na leczenie kruchych i popękanych paznokci. Wystarczy wmasować go co wieczór w płytki paznokci, najlepiej tuż przed pójściem do łóżka. W większości przypadków już po tygodniu widać pierwsze efekty, dzięki którym zyskają piękny i zdrowy wygląd.

 

  1. Zapewnienie pięknych i zdrowych skórek

Nie wszyscy wiedzą jak ważna jest rola skórek przy paznokciach. Chronią one płytkę przed wszelkimi infekcjami, a tym samym umożliwiają zdrowy wzrost i piękny wygląd. Jednym z najlepszych i naturalnych sposobów na ich pielęgnację jest regularne nawilżanie. Warto je stosować codziennie wieczorem aplikując niewielkie ilości olejku rycynowego, najlepiej podczas oglądania telewizji lub czytania. Dzięki tym zabiegom wkrótce zapomnisz o suchych i zadartych skórkach.

 

Inne korzyści ze stosowania oleju rycynowego

 

  1. Łagodzenie bólu stawów

Olej rycynowy jest dobrze znany ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i można go również stosować do leczenia zapalenia stawów. Masaż ciała olejkiem, a następnie ciepłe okłady mogą przynieść natychmiastową ulgę.

 

  1. Zwalczanie grzybicy

Olejek rycynowy zawiera związek o nazwie kwas undecylenowy, który jest bardzo skutecznym lekiem na grzybicze zakażenia skóry. Dla uzyskania najlepszych rezultatów warto stosować go na problematyczne miejsca bez spłukiwania przez całą noc.

 

  1. Usuwanie odcisków

W celu skutecznego zwalczenia odcisków należy zanurzyć wacik w oleju rycynowym i zabezpieczyć go w miejscu odcisku za pomocą plastra. Zawarte w nim naturalne kwasy tłuszczowe powinny w ciągu około tygodnia znacznie poprawić sytuację i zagoić problematyczne miejsce.

 

  1. Pomoc w usuwaniu brodawek i znamion

Olej rycynowy może być efektywnie wykorzystywany do usuwania brodawek i znamion, a w tym celu wart wymieszać go z odrobiną sody oczyszczonej. Wykonywanie zabiegu polega na regularnym przecieraniu skóry na obszarze ich występowania. Dzięki systematyce brodawki i znamiona powinny zniknąć bez pozostawienia blizn.

 

olej rycynowy

  1. Zwiększanie odporności

Olejek rycynowy może również pomóc w walce z infekcjami. Może zasilać układ odpornościowy poprzez wpływanie na zwiększenie liczby białych krwinek we krwi. W badaniach olej rycynowy nakładany zewnętrznie zwiększał ich ilość już w ciągu 24 godzin od aplikacji.

 

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przed jego pierwszym użyciem zawsze sprawdź olej na nadgarstku, aby upewnić się, że nie jesteś na niego uczulony.
  • Mimo, iż olejek rycynowy jest generalnie bardzo skuteczny nie zaleca się go używać zbyt często na twarzy, ponieważ może zatykać pory i prowadzić do powstawania wyprysków.
  • Kobiety w ciąży powinny unikać stosowania oleju rycynowego doustnie. Zawarty w nim kwas rycynowy może bowiem zapoczątkować skurcze.
  • Olej rycynowy wykazuje silne działanie przeczyszczające, a jedna łyżeczka rano może wspomóc perystaltykę jelit.
  • Doustne stosowanie olejku może wpływać na zmniejszenie objawów alergii. Olejek rycynowy jest naturalnie antyalergiczny i tylko kilka kropli dziennie może znacznie zmniejszyć objawy kataru siennego i innych uczuleń.

Jeśli chcesz zastosować olejek rycynowy doustnie przed podjęciem jakichkolwiek zabiegów samodzielne zawsze należy wcześniej skonsultować się z lekarzem.

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.