Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Świetlik łąkowy (Euphrasia Officinalis)

świetlik

Świetlik łąkowy (INCI: Euphrasia Officinalis) – pozyskiwany z całego ziela świetlika łąkowego, rośliny bogatej w glikozyd, aukubinę, garbniki, olejek eteryczny, gorycze i barwniki. Jego dobroczynne właściwości dla oczu, są szeroko cenione w medycynie i kosmetyce naturalnej.

Właściwości ekstraktu ze świetlika łąkowego:

  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • wpływa kojąco na wszelką opuchliznę i obrzęki, dzięki czemu znajduje zastosowanie w kremach pod oczy,
  • doskonale łagodzi stany zapalne spojówek,
  • pomaga przy nadmiernej wrażliwości oczu na światło,
  • przyjemnie koi zmęczenie oczu.

Jako roślinny składnik INCI świetlik łąkowy doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery delikatnej i wrażliwej, a także okolic oczu. Można go dość często spotkać w kremach do twarzy, piankach oczyszczających i  maseczkach.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.