Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Ksylitol (Xylitol)

ksylitol

Ksylitol (INCI: Xylitol) – alkohol cukrowy, naturalnie występujący w ludzkim organizmie jako produkt przemiany glukozy. W przyrodzie występuje bardzo rzadko, jednym z jego źródeł jest brzoza. W kosmetyce spotykany jest w postaci kryształków.

Właściwości Ksylitolu:

  • działa demineralizująco i często stosowany jest jako środek słodzący w pastach do zębów,
  • działa na skórę nawilżająco i oczyszczająco,
  • stymuluje funkcje ochronne skóry,
  • wykazuje działanie hamujące rozwój szkodliwych mikroorganizmów, przy okazji nie zagrażając naturalnej florze bakteryjnej naszego ciała.

Ksylitol stosowany jest w wielu różnych kosmetykach naturalnych, jednak szczególną rolę pełni we wszelkiego rodzaju peelingach i scrubach do skóry ciała.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.