Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Nagietek lekarski (Calendula Officinalis)

nagietek lekarski

Nagietek lekarski (INCI: Calendula Officinalis) – wykorzystywany z tradycyjnej medycynie i kosmetyce naturalnej wyciąg z kwiatów nagietka lekarskiego, charakteryzuje się bogactwem takich składników aktywnych jak: olejek lotny, flawonoidy, karotenoidy, alkohole trójterpenowe, organiczny śluz, związki żywicowe, gorycze oraz kwas jabłkowy. Jego niezwykle pielęgnujące działania są doceniane od wieków w medycynie ludowej, ale również znalazło zastosowanie w kosmetykach organicznych.

Właściwości ekstraktu z nagietka lekarskiego:

  • silne działanie przeciwzapalne, wynikające z hamowania infiltracji leukocytów,
  • pomaga w łagodzeniu zmian skórnych, wykwitów i liszajów,
  • działa kojąco w miejscach po ukąszeniach owadów,
  • wykazuje pozytywne działanie podczas leczenia stłuczeń, oparzeń i odmrożeń,
  • znacznie przyspiesza procesy gojenia ran, poprzez stymulacje bliznowacenia i ziarnowania,
  • działa antybiotycznie, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i antypierwotniakowo,
  • doskonale ściąga i oczyszcza pory oraz chroni skórę przed podrażnieniami,
  • stymuluje naturalny cykl regeneracyjny skóry, przeciwdziałając nadmiernemu złuszczaniu się naskórka.
  • idealny do pielęgnacji skóry szorstkiej, popękanej i zniszczonej.

Nagietek lekarski stosuje się w wielu kosmetykach organicznych i naturalnych, głównie przeznaczonych do pielęgnacji cery wrażliwej i problematycznej. Można go spotkać w wielu kremach, serach do twarzy, a także żelach i mydłach naturalnych do demakijażu i oczyszczania twarzy. Doskonale sprawdza się również w płynach do pielęgnacji miejsc intymnych.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.