Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Mydlnica lekarska (Saponaria Officinalis)

mydlnica lekarska

Mydlnica lekarska (INCI: Saponaria Officinalis) – w kosmetyce naturalnej wykorzystywane są wyciągi z korzenia rośliny, wykazujące naturalną zdolność oczyszczania i mycia. Ceniona jest głównie ze względu na bogatą zawartość saponin, czyli związków czynnych, silnie pieniących i rozpuszczalnych w wodzie. Ekstrakt z mydlnicy lekarskiej dodaje się jako podstawowy składnik szerokiej gamy kosmetyków do pielęgnacji ciała, włosów, a także płynów do higieny intymnej i środków do pielęgnacji cery. Sprawdza się również przy cerze trądzikowej. Oprócz saponin zawiera szeroki cennych wachlarz glikozydów i oligosacharydów.

Właściwości ekstraktu z mydlnicy lekarskiej:

  • nadaje kosmetykom naturalnym właściwości pieniące i oczyszczające, dzięki dużej zawartości saponin,
  • łatwo rozpuszczalne w wodzie saponiny działają antygrzybiczo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne,
  • idealny składnik naturalnych szamponów bez sls, przeznaczonych do wszystkich rodzajów włosów,
  • pomocny w leczeniu cery tłustej i trądzikowej,
  • wykazuje silne działanie kojące, regenerujące i łagodzące mikrouszkodzenia naskórka i błon śluzowych,
  • zwiększa zdolność skóry do przyjmowania substancji aktywnych,
  • doskonale zmiękcza i oczyszcza skórę.

Mydlnica lekarska występuje głównie w naturalnych produktach myjących, tj. szamponach do włosów, żelach pod prysznic, mydłach naturalnych, płynach do higieny intymnej, piankach do mycia cery, a także peelingach i scrubach do ciała.

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.