Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Żywokost lekarski (Symphytum Officinale L.)

Żywokost

Żywokost lekarski (Symphytum Officinale L.) – roślina popularnie występująca w Azji środkowej. Żywokost lekarski jest surowcem zielarskim, zbieranym w okresie jesiennym, a następnie suszonym. Najczęściej wykorzystuje się jego korzeń, który jest bogaty w alantoinę, alkaloidy i cenne aminokwasy. Roślina znana ze swoich właściwości leczniczych i stosowana już w starożytnej Grecji, gdzie była najczęściej wykorzystywano do leczenia krwioplucia, rehabilitacji złamań, a także przyśpieszania gojenia sińców i ran. W kosmetyce wykorzystuje się zarówno ekstrakt z żywokostu, jak i olejek żywokostowy.

Właściwości żywokostu w kosmetyce:

  • naturalnie przyspiesza procesy gojenia się tkanek,
  • wykazuje silne działanie regenerujące i odbudowujące,
  • działa łagodząco i kojąco na wszelkie podrażnienia i stany zapalne,
  • jest polecany na suchość, wypadanie, rozdwajanie i łamliwość włosów,
  • stanowi naturalne remedium na uszkodzone zabiegami fryzjerskimi włosy,
  • stanowi doskonały składnik naturalnych szamponów przeciw łupieżowi i nadmiernej suchości.

Żywokost lekarski posiada szerokie zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale również w naturalnej pielęgnacji ciała. Jest bardzo cenionym składnikiem wielu naturalnych preparatów do pielęgnacji skóry suchej, delikatnej i zniszczonej. Często polecany jest przy wysypkach skórnych i trądziku. Odwary z żywokostu łagodzą różnego rodzaju podrażnienia skóry głowy, dlatego można go używać do pielęgnacji włosów zniszczonych i przesuszonych.

Wyciąg z żywokostu posiada ponadto właściwości przeciwzapalne i łagodzące, chętnie wykorzystywane w wielu kosmetykach naturalnych. Wytwarzane z niego wyciągi można m.in spotkać w płynach do golenia i pastach do zębów. Zawarte w nim składniki aktywne doskonale pobudzają mechanizmy obronne organizmu, pozytywnie wpływając na podniesienie odporności i szybszej rekonwalescencji. Wyciągi z żywokostu lekarskiego to również częsty dodatek kremów, maści i zasypek. W organicznych preparatach pielęgnacyjnych polecany jest w szczególności do stosowania przy suchej, wrażliwej i zniszczonej skórze lub włosach.

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.