Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Skrzyp polny (Equisetum Arvense)

skrzyp

Skrzyp polny (INCI: Equisetum Arvense) – dziko rosnąca roślina, występująca na terenie całej Polski, w uprawach ogrodowych najczęściej traktowana jako chwast. Do celów kosmetycznych z rośliny pozyskuje się ekstrakt skrzypowy. Zawiera on duże ilości krzemu, potasu, saponin, flawonoidów i minerałów. Coraz chętniej stosowany jest w branży zdrowotnej oraz jako składnik aktywny kosmetyków naturalnych, ze względu na szerokie spektrum działania leczniczego i pielęgnacyjnego.

Właściwości ekstraktu ze skrzypu polnego:

  • w medycynie naturalnej stosowany jest pomocniczo przy zaburzeniach układu naczyniowo-sercowego, jak i moczowego,
  • doskonale remineralizuje skórę ciała,
  • działa wzmacniająco na włosy i paznokcie,
  • skutecznie zapobiega wypadaniu włosów i doskonale je kondycjonuje,
  • uszczelnia naczynia krwionośne tkanek,
  • na ciało działa ujędrniająco i uleastyczniająco,
  • wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze,
  • przyspiesza regenerację skóry i pomaga w gojeniu się ran,
  • zapobiega przedwczesnym procesom starzenia się skóry.

Skrzyp polny to niezastąpiony składnik aktywny wielu kosmetyków codziennego użytku, w szczególności naturalnych szamponów do włosów, odżywek i masek.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.