Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Skrobia kukurydziana (Zea Mays Starch)

skrobia kukurydziana

Skrobia kukurydziana (INCI: Zea Mays Starch) – uzyskiwana z typowych odmian kukurydzy. Stosowana w kosmetykach naturalnych, jako zagęszczacz i stabilizator emulsji. Wykorzystywana w pudrach, różach i podkładach.

Właściwości skrobi kukurydzianej:

  • stanowi składnik matujący wielu kosmetyków do makijażu i pielęgnacji cery przetłuszczającej się,
  • doskonale wygładza skórę i widocznie zmiękcza,
  • podstawowy składnik tak zwanych suchych szamponów.

Skrobia kukurydziana posiada bardzo dobre właściwości absorbujące, dlatego stosowana jest w wielu produktach odtłuszczających, czyli kremach do cery tłustej oraz naturalnych szamponach do włosów z tendencją do szybkiego przetłuszczania.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.