Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Ruta zwyczajna (Ruta Graveolens)

ruta

Ruta zwyczajna (INCI: Ruta Graveolens) – pochodzi ze wschodniej i południowo-wschodniej, z rejonu Bałkanów, Bułgarii i Krymu, ale uprawiana jest obecnie w wielu zakątkach świata, również w Polsce. Bogata we flawonoidy, głownie rutynę, doskonale wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Zawiera również wartościową witaminę C, kwasy organiczne, garbniki i żywice. Stosowana jest w niektórych ekologicznych kosmetykach do pielęgnacji ciała.

Właściwości ekstraktu z ruty:

  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniące organizm przed wpływem negatywnych czynników środowiskowych,
  • doskonale wzmacnia i łagodzi podrażnienia skóry, również szczególnie wrażliwej, cienkiej i delikatnej,
  • działa pomocniczo w leczeniu chorób dermatologicznych, takich jak bielactwo i łuszczyca.

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.