Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Olejek rycynowy (Ricinus Communis Seed Oil)

olejek rycynowy

Olejek rycynowy (INCI: Ricinus Communis Seed Oil) – uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion rącznika pospolitego, składający się w ponad 80% z kwasu rycynolowego. W kosmetyce naturalnej wykazuje wiele dobroczynnych działań na skórę, chętnie wykorzystywanych w wielu zróżnicowanych produktach pielęgnacyjnych.

Właściwości oleju rycynowego:

  • działa przeciwzapalnie, antygrzybiczo, antywirusowo i przeciwbakteryjnie,
  • doskonale nawilża skórę i wspomaga jej funkcje ochronne,
  • zmiękcza zarówno skórę, jak i włosy, rzęsy i brwi, wyraźnie poprawiając ich kondycję,
  • pomocny w leczeniu zaburzeń wydzielania sebum, czyli łoju skóry,
  • dodawany jako naturalny składnik nadający połysk w szminkach i pomadkach.

Olejek rycynowy to jeden z najbardziej popularnych składników kosmetycznych, cieszący się niezwykle dużą popularnością. Jest często stosowany w wielu domowych przepisach na kremy i maseczki do twarzy.

Więcej informacji o pielęgnacyjnym zastosowaniu olejku rycynowego znajdziesz TUTAJ.

 

Leksykon składników kosmetycznych INCI

Zostaw komentarz