Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Olejek rumiankowy (Chamomila Recutita Oil)

olejek rumiankowy

Olejek rumiankowy (INCI: Chamomilla Recutita Oil, Chamomile Oil) – posiadający ciemnoniebieskie zabarwienie olejek eteryczny, uzyskiwany z kwiatów rumianku pospolitego. Dzięki zawartości chamazulenu, α-bisabololu, mircenu, spiroeteru, posiada doskonałe właściwości terapeutyczne i łagodzące. Doskonale spisuje się w wielu naturalnych produktów kosmetycznych i preparatach zdrowotnych.

Właściwości olejku rumiankowego:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, hamując wyzwalanie endogennej histaminy,
  • doskonale pobudza aktywność leukocytów,
  • działa łagodząco i kojąco na rany, owrzodzenia, żylaki, wypryski i stany wszelkie zapalne błon śluzowych,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, również na skórę stóp i głowy,
  • wspaniale oczyszcza i pielęgnuje skórę wrażliwą, zaczerwienioną i spękaną,
  • pomaga w leczeniu zmian skórnych, wywołanych alergią, egzemą, przesuszeniem skóry i nadmiernym łuszczeniem,
  • skutecznie powstrzymuje wypadanie włosów, silnie wzmacniając ich cebulki.

Olejek rumiankowy, podobnie jak ekstrakt z rumianku, jest chętnie stosowanym składnikiem aktywnym wielu kosmetyków naturalnych i organicznych. Można go spotkać w wielu produktach codziennego stosowania, zarówno na skórę, jak i włosy.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.