Masło awokado (Persea Gratissima Butter)
Masło awokado (INCI: Persea Gratissima Butter) – naturalny i gęsty olej, pochodzący z owoców awokado. Stanowi niezwykle bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, B, D, E oraz potasu. Masło awokado jest idealne do pielęgnacji przesuszonej skóry, a także jako niezastąpiony składnik wielu odżywiających kosmetyków naturalnych.
Właściwości masła avocado:
- silnie odżywia i głęboko nawilża skórę,
- działa na skórę ujędrniająco i uelastyczniająco,
- nie posiada związków podrażniających i uczulających,
- doskonale natłuszcza naskórek i wzmacnia jego barierę lipidową.
Masło awokado jest szeroko stosowane w kosmetyce, zarówno w preparatach do pielęgnacji twarzy, w tym w kremach pod oczy, jak i włosów. Szczególnie dobrze sprawdza się w peelingach i scrubach do ciała, a także w kremach do stóp, gdyż posiada naturalną zdolność zmiękczania zrogowaciałego naskórka. W pielęgnacji włosów doskonale sprawdza się jako składnik maseczek do włosów i balsamów, a także naturalnego olejku, stosowanego na rozdwojone końcówki.
[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]
Jedna odpowiedź na Masło awokado (Persea Gratissima Butter)
Kacy -
19/05/2016 at 01:32
Mój ulubiony owoc w kosmetykach?! Super sprawa!