Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Kwas mlekowy (Lactic Acid)

kwas mlekowy

Kwas mlekowy (INCI: Lactic Acid) – hydrokwas AHA, występujące w kwaśnym mleku, jogurcie i kiszonce. Należy do grupy związków NMF, czyli naturalnych czynników nawilżających w skórze i włosach. Jego forma lewoskrętna wykazuje dużą aktywność biologiczną, a większa cząsteczka sprawia, że działa łagodniej i mniej inwazyjnie, niż na przykład kwas glikolowy. Jego właściwości pozwalają na regulację pH, sprawiając że staje się także idealnym składnikiem kosmetyków łagodzących do higieny intymnej.

Właściwości kwasu mlekowego:

  • reguluje koloryt skóry, redukuje przebarwienia oraz poprawia jej strukturę,
  • działa stymulująco na produkcję ceramidów i kolagenu,
  • wygładza drobne zmarszczki,
  • wykazuje działanie antybakteryjne,
  • skutecznie odblokowuje pory.

Ze względu na swoje wspaniałe właściwości pielęgnacyjne kwas mlekowy wykorzystywany jest do produkcji wielu naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych, opóźniających procesy starzenia skóry. Można go spotkać przede wszystkim w kremach przeciwzmarszczkowych, intensywnych serach do twarzy oraz maseczkach.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.