Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Wąkrota azjatycka / Gotu Kola (Centella asiatica)

wąkrota azjatycka

Wąkrota azjatycka (INCI: Centella asiatica L.) – znana również jako Gotu Kola, to roślina z rodziny selerowatych, chętnie wykorzystywaną do produkcji kosmetyków organicznych. Nazywana jest czasem zielem tygrysa, tygrysim pazurem lub pępownicą azjatycką. Wąkrota rośnie na wilgotnych i podmokłych terenach i występuje na dość rozległych terenach Afryki, w obu Amerykach, a także w Azji i Australii. Można ją również często spotkać w Indiach, gdzie jest najbardziej ceniona i najszerzej wykorzystywana.

Właściwości gotu koli w kosmetyce:

  • doskonale stymuluje skórę ciała do syntezy kolagenu i elastyny,
  • naturalnie zwiększa gęstość i elastyczność skóry,
  • posiada działanie wygładzające zmarszczki i ujędrniające skórę,
  • doskonale poprawia poziom nawilżenia i chroni przed przesuszeniem,
  • stymuluje podskórne mikrokrążenie, przyśpieszając regenerację i odbudowę,
  • wykazuje działanie przeciwobrzękowe i przeciwzapalnie.

Wąkrota azjatycka w medycynie Ajurwedy stosowana jest już od tysięcy lat. Ekstrakt z tej rośliny traktowany jest jako niezwykle cenny składnik aktywny wielu, szczególnie azjatyckich, kosmetyków organicznych. Skuteczne działanie regeneracyjne wąkroty azjatyckiej wykazano również podczas stosowania w emulsjach do skóry zniszczonej i spierzchniętej. Obecność ekstraktu wyraźnie wzmacnia efekt wygładzenia, oczyszczenia i łagodzenia.

Gotu Kola polecana jest przede wszystkim przy tworzeniu produktów antycellulitowych, ujędrniających i naturalnie regenerujących. Jest również doskonałym dodatkiem do naturalnych kremów do twarzy, głównie przeznaczonych dla cery naczyniowej. Wytwarzany z niej ekstrakt glicerynowy chętnie dodawany jest do bazy balsamowej lub kremowej, a także emulsji lub serum na bazie hydrolatu. Świetnie sprawdza się w łagodzących tonikach do podrażnionej skóry po opalaniu.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.