Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Tymianek pospolity (Thymus Vulgaris)

tymianek

Tymianek pospolity (INCI: Thymus Vulgaris) – zawiera do 2, 6% olejku eterycznego, a w nim tymol, karwakrol, borneol, p-cymen, beta-kariofilen oraz linalol. Wykazuje całe spektrum działań leczniczych i pielęgnacyjnych, dzięki czemu na stale zagościł jako składnik aktywny wielu kosmetyków naturalnych.

Właściwości ekstraktu z tymianku pospolitego:

  • wachlarz dobroczynnych działań na organizm, jako dodatek do potraw doskonale reguluje działanie systemu trawiennego,
  • w kosmetyce działa antyseptycznie i przeciwzapalnie,
  • wykazuje skuteczne działanie ściągające i oczyszczające na skórę,
  • zapewnia bogactwo cennych garbników.

Tymianek pospolity występuje najczęściej jako kosmetyczny składnik czynny z wieloma innymi ziołami, takimi jak mięta, rozmaryn, rumianek czy szałwia. Uzupełniają one wzajemnie swoje właściwości ochronne i pielęgnacyjne, a także zwiększają skuteczność i trwałość działania.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.