Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Babka lancetowata (Plantago Lanceolata)

babka lancetowata

Babka lancetowata (INCI: Plantago Lanceolata) – inaczej nazywana babką wąskolistną, jest bardzo szeroko znana w medycynie tradycyjnej. Jej działanie zostało docenione już w starożytnych Chinach, Persji i Rzymie. Była uważana za naturalny lek, stosowany najczęściej w formie okładów, na trudno gojące się rany. Zawiera duże ilości witaminy C, cynku, krzemu, garbników, śluzów, flawonoidów, dzięki czemu, znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce naturalnej.

Właściwości babki lancetowatej:

  • sok z liści doskonale koi i działa przeciwświądowo, również w objawach pojawiających się po ugryzieniach, ukąszeniach: os, komarów i pszczół,
  • działa antyseptycznie na skórę,
  • wykazuje działanie osłaniające i ochronne,
  • przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i odmrożeń, wspomagając regenerację naskórka,
  • babka lancetowata działa antybiotycznie i ogranicza rozwój infekcji.

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.