Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Aloes zwyczajny (Aloe Barbadensis, Aloe Vera)

aloes zwyczajny

Aloes zwyczajny (INCI: Aloe Barbadensis, Aloe Vera) – stosowany w pielęgnacji zdrowia i urody już od starożytności, szeroko ceniony ze względu na swoje unikalne właściwości. Ekstrakt kosmetyczny otrzymywany jest z liści aloesu zwyczajnego. Stanowi naturalne bogactwo aloiny, aloinozydów, aloe-emodyny, polisacharydów, białek, aminokwasów, żywic, kwasów organicznych, kwasu salicylowego, lupeolu, i witamin A, B i C.

Właściwości ekstraktu z aloesu zwyczajnego:

  • przyspiesza gojenie ran i likwidację podrażnień, także spowodowanymi chorobami dermatologicznymi,
  • tradycyjnie stosowany jako środek przeczyszczający i detoksykujący,
  • sok z aloesu działa wspomagająco w leczeniu cukrzycy, astmy, kamicy nerkowej i chorób zwyrodnieniowych stawów,
  • zawartość kwasu salicylowego zapewnia mu działanie przeciwbólowe,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz silnie regeneracyjne,
  • dogłębnie i długotrwale nawilża i odżywia skórę,
  • poprawia jędrność skóry i wzmacnia jej barierę hydrolipidową,
  • żel aloesowy stosowany jest w leczeniu oparzeń, trądziku i łuszczycy.

Aloes zwyczajny występuje w wielu kosmetykach naturalnych, szczególnie w produktach przeznaczonych do intensywnej regeneracji i nawilżenia skóry. Jego ekstrakt można znaleźć w bardzo wielu kremach do twarzy, maseczkach, a także balsamach do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej.

Leksykon składników kosmetycznych INCI

Jedna odpowiedź na Aloes zwyczajny (Aloe Barbadensis, Aloe Vera)

  1. Małgorzata - Odpowiedz

    25/02/2018 at 01:44

    Rzeczywiście aloes działa świetnie w kosmetykach.
    Ostatnio mąż kupował aloesowy krem ale Wasz peeling cukrowy jest rewelacyjny.

Zostaw komentarz