Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Alantoina (Allantoin)

Alantoina

Alantoina (INCI: Allantoin) – pochodna mocznika. Składnik występujący między innymi w kiełkach zbóż, łupinach kasztanów, czy korzeniu żywokostu. Może być także otrzymywana syntetycznie.

Właściwości alantoiny:

  • działa kojąco i łagodząco na podrażnienia, zmniejsza pieczenie i zaczerwienienie skóry,
  • wykazuje silne właściwości regenerujące, ziarnujące, a tym samym ułatwiające gojenie ran i odnowę uszkodzonego naskórka,
  • skutecznie nawilża, wygładza i zmiękcza skórę,
  • polecana w przypadku skóry atopowej, rybiej łuski i w ogólnych problemach związanych z suchością i łuszczeniem się skóry,
  • bardzo dobrze nadaje się do pielęgnacji cery wrażliwej i skłonnej do alergii,
  • znajduje zastosowanie w naturalnych kosmetykach przeciwtrądzikowych, produktach do stosowania o opalaniu, zasypkach i pudrach

 

[flo_button url=”https://www.lifetree.pl/leksykon-skladnikow-kosmetykow-naturalnych/” style=”green” size=”medium” type=”square” target=”_self”] Leksykon składników kosmetycznych INCI [/flo_button]

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.