Autor: Fribake

Trzęsak (Tremella Fuciformis)

  • Tags:
Trzęsak ( INCI:Tremella Fuciformis) – popularny w Azji grzyb, często nazywany “masłem czarownicy”. Uzyskiwany z niego wyciąg jest już od stuleci znany ze swoich właściwości odmładzających. Wiąże wodę w skórze, znacznie skuteczniej niż kwas hialuronowy. Spożywany wzmacnia układ krążenia, układ oddechowy i spowalnia starzenie się organizmu. Właściwości trzęsaka w kosmetyce: stymuluje procesy metaboliczne komórek skórnych, opóźnia procesy starzenia, działa wygładzająco na zmarszczki, silnie nawilża i pomaga w procesach wiązania wody w skórze. Wyciąg z trzęsaka to wciąż dość rzadki składnik kosmetyczny, który można spotkać głównie w produktach azjatyckich. Obecnie prowadzi się badania nad domniemanymi właściwościami, zarówno w zakresie ochrony urody, ... Read more

Jak zadbać o piękne usta w 10 krokach

Kto nie chce pięknych, różowych i soczystych ust? Jest to marzenie każdej dziewczyny. Oto kilka prostych wskazówek, dzięki którym można uzyskać wspaniałe usta. Jak zatem odpowiednio dbać o swoje usta? Dbanie o swoje usta właściwie nie jest trudne. Trzeba tylko przestrzegać kilku prostych zasad. Nie trzeba również drogich produktów lub kosmetyków. Składniki, które na pewno masz w domu, mogą być do tego idealne! Jak dbać o usta krok po kroku? Zacznij dbać o usta od rana. Podczas mycia zębów rano, pocieraj usta delikatnie szczoteczką. Usuniesz suchą skórę z warg i delikatnie je złuszczysz. Teraz czas na nawilżanie. Zastosuj małą ilość ... Read more

Zielona herbata (Camellia Sinensis)

  • Tags:
Zielona herbata (Camellia Sinensis) – roślina o zbawiennym wpływie na urodę, która jest szczególnie popularna w krajach azjatyckich. Zapewnia prawdziwe bogactwo polifenoli, kofeiny, taniny, żelaza, wapnia, potasu i witamin A, B, C, E i K. Stanowi również bardzo popularny składnik kosmetyków naturalnych, przeznaczonych do ochrony skóry i włosów przed procesami starzenia. Właściwości zielonej herbaty w kosmetyce: naturalny przeciwutleniacz, chroniący skórę przed wolnymi rodnikami i skutecznie hamujący procesy starzenia, działa tonizująco i detoksykująco, wykazuje działanie ściągające, nawilżające, udrażniające, bakteriobójcze i łagodzące, normalizuje działanie gruczołów łojowych skóry, posiada dobroczynny wpływ na kondycję włosów. Ekstrakt z zielonej herbaty jest szeroko stosowany w kosmetykach, ... Read more

Dlaczego warto stosować ostropest na trądzik

Miliony ludzi na całym świecie cierpi na trądzik. Ta nieprzyjemna i wyjątkowo nieestetyczna przypadłość skóry bierze na cel głównie młodzież, jednak czasem nie omija dorosłych. Wiele leków na trądzik, zarówno drogeryjnych jak i na receptę, działają tylko na poziomie skóry. Coraz bardziej popularny ostropest działa jednak inaczej. Przedstawiamy najważniejsze zalety jego stosowania. Regularne stosowanie ostropestu plamistego może zwiększyć produkcję żółci, umożliwiając jej lepszą cyrkulację oraz szybsze wypłukiwanie produktów ubocznych działania testosteronu. To właśnie ten hormon jest często odpowiedzialny za problemy dermatologiczne. Dodatkowo, zawarta w ostropeście sylimaryna posiada naturalne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu może przy miejscowym zastosowaniu skutecznie neutralizować szkodliwe działanie ... Read more

Wąkrota azjatycka / Gotu Kola (Centella asiatica)

  • Tags:
Wąkrota azjatycka (INCI: Centella asiatica L.) – znana również jako Gotu Kola, to roślina z rodziny selerowatych, chętnie wykorzystywaną do produkcji kosmetyków organicznych. Nazywana jest czasem zielem tygrysa, tygrysim pazurem lub pępownicą azjatycką. Wąkrota rośnie na wilgotnych i podmokłych terenach i występuje na dość rozległych terenach Afryki, w obu Amerykach, a także w Azji i Australii. Można ją również często spotkać w Indiach, gdzie jest najbardziej ceniona i najszerzej wykorzystywana. Właściwości gotu koli w kosmetyce: doskonale stymuluje skórę ciała do syntezy kolagenu i elastyny, naturalnie zwiększa gęstość i elastyczność skóry, posiada działanie wygładzające zmarszczki i ujędrniające skórę, doskonale poprawia poziom nawilżenia ... Read more

Olejek migdałowy przeciw cieniom pod oczami

Olejek migdałowy przeciw cieniom pod oczami jest zupełnie naturalnym i skutecznym sposobem pielęgnacji, znanym już od wieków. Nie wymaga żadnych wielkich nakładów, a najważniejszym aspektem jest regularność stosowania i jednocześnie unikanie warunków sprzyjających ich powstawaniu. Warto zatem przyjrzeć się temu problemowi bliżej. Atrakcyjnie wyglądające okolice oczu odzwierciedlają naturalne piękno w każdej osobie. Bardzo ważne jest, aby były one bez ciemnych kręgów i oznak zmęczenia, które wydają się być dość częstym problemem. Powstające cienie sprawiają, że dana osoba wygląda na zmęczoną, a nawet chorą, co bardzo negatywnie wpływa na jej urodę i odbiór przez otoczenie. Problem ten bardzo często może być ... Read more

Żywokost lekarski (Symphytum Officinale L.)

  • Tags:
Żywokost lekarski (Symphytum Officinale L.) – roślina popularnie występująca w Azji środkowej. Żywokost lekarski jest surowcem zielarskim, zbieranym w okresie jesiennym, a następnie suszonym. Najczęściej wykorzystuje się jego korzeń, który jest bogaty w alantoinę, alkaloidy i cenne aminokwasy. Roślina znana ze swoich właściwości leczniczych i stosowana już w starożytnej Grecji, gdzie była najczęściej wykorzystywano do leczenia krwioplucia, rehabilitacji złamań, a także przyśpieszania gojenia sińców i ran. W kosmetyce wykorzystuje się zarówno ekstrakt z żywokostu, jak i olejek żywokostowy. Właściwości żywokostu w kosmetyce: naturalnie przyspiesza procesy gojenia się tkanek, wykazuje silne działanie regenerujące i odbudowujące, działa łagodząco i kojąco na wszelkie ... Read more

Najczęstsze korzyści z kąpieli w wodach termalnych

Istnieje wiele miejsc na świecie, zwykle mających charakter lokalnych uzdrowisk, które przyciąga znaczne rzesze turystów i rekonwalescentów, ze względu na swoje wyjątkowe bogactwo wód termalnych. Kąpiele termalne dawać mogą nie tylko rzadko spotykaną przyjemność i wypoczynek, ale również wspomóc regenerację organizmu, a nawet zażegnać wiele problemów zdrowotnych. Poznajmy ich najważniejsze właściwości! Kąpiele termalne stanowią tradycję w wielu krajach na całym świecie. W niektórych z nich mają formę zupełnie naturalną, tak jak w kraterach Islandii, czy też dużych ośrodków wypoczynkowych, tak jak na Węgrzech. Takie miejsca można również znaleźć w Polsce. Wody termalne mogą się jednak znacznie różnić swoimi właściwościami, głównie ... Read more

Śluz ślimaka (Helix Aspersa Müller)

  • Tags:
Śluz ślimaka (INCI: Helix Aspersa Müller) – otrzymywany w sposób całkowicie bezpieczny dla zdrowia hodowlanych ślimaków. Stanowi wspaniałe uzupełnienie dla najlepszych składników naturalnych, m.in. naturalnego kolagenu, elastyny, kwasu glikolowego, allantoiny, witamin i naturalnych antybiotyków. Śluz ślimaka to coraz bardziej popularny składnik INCI wielu naturalnych kosmetyków orientalnych, dzięki wielu niesamowitym i dobroczynnym właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Właściwości śluzu ślimaka w kosmetyce: działa silnie regenerująco i naprawczo na wszelkie uszkodzenia skóry, takie jak rany czy blizny, regeneruje i wygładza naskórek, nawet w przypadku rozstępów i cellulitu, posiada naturalne działanie ujędrniające i głęboko nawilżające, śluz ślimaka pozwala spowalniać procesy starzenia skóry, wygładza i ... Read more

Jak odpowiednio dbać o skórę szyi i dekoltu

Skóra szyi jest cienka, delikatna i szczególnie narażona na działanie niekorzystnych warunków zewnętrznych. Stanowi jedno z pierwszych miejsc, na których powstają zmarszczki, a tym samym szybko zdradza nasz wiek i kondycję. Może być również nawet bardziej sucha niż skóra twarzy, a do tego rzadko jest chroniona i nawilżana. Jak zatem o nią odpowiednio zadbać? Zapobieganie jest najlepszym lekarstwem na zmarszczki, ale tylko, jeżeli nie jest za późno. Kremy pielęgnacyjne zawierające składniki aktywne typu Anti-Aging, obejmujące często kwas glikolowy i witaminę C, mogą pomoc, aby wygładzić pomarszczony dekolt i sprawiać, że skóra szyi zacznie wyglądać jędrniej. Krok 1: Regularnie złuszczaj skórę ... Read more

Morwa biała (Morus L.)

  • Tags:
Morwa biała (INCI: Morus L.) – stosowanie liści morwy w medycynie, ale przede wszystkim w kosmetyce naturalnej, znane jest już od tysiącleci. Prawdopodobnie jej właściwości zostały odkryte w Chinach. Dotychczas dowiedziono, że ta wspaniała roślina wykazuje silne działanie pielęgnacyjne, dlatego bywa częstym składnikiem wielu kosmetyków organicznych, przeznaczonych głównie do pielęgnacji twarzy. Działanie morwy białej w kosmetyce: posiada niesamowite właściwości wyrównujące koloryt skóry i usuwające wszelkie przebarwienia, powstałe na skutek niewłaściwej gospodarki melaniny, wykazuje doskonałe działanie przeciwzapalne, działa ochronnie, dzięki bogactwu flawonoidów, poprawia elastyczność skóry, chroni powstrzymuje procesy starzenia, skutecznie łagodzi i koi wszelkie podrażnienia. Morwa biała znajduje dość szerokie zastosowanie ... Read more

Mydła naturalne w codziennej pielęgnacji

Mydła naturalne to jedne z najbardziej typowych kosmetyków naturalnych, przyciągających nie tylko swoim pięknym wyglądem, ale również zapewniających wspaniałe właściwości pielęgnacyjne. Co warto o nich wiedzieć i dlaczego warto je wybierać? W ogólnej definicji mydła trudno znaleźć detergenty, które jednak znajdują się w wielu popularnych produktach, szeroko dostępnych na półkach sklepowych w supermarketach. Na liści ich składników nie odnajdziemy tradycyjnych substancji naturalnych, używanych do produkcji prawdziwego mydła. Zastępowane są one tanimi detergentami, głównie substancjami pieniącymi, utrwalającymi i koloryzującymi. Tego typu produkty drogeryjne często są tanie i pięknie wyglądają, jednak mogą szkodzić nam i naszemu otoczeniu. Dlaczego naturalne są lepsze niż ... Read more