Ładowanie treści... Ładowanie zależy od szybkości twojego łącza!

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)

rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny (INCI: Hippophae rhamnoides) – roślina zwana także syberyjskim ananasem. Występuje także w Polsce, głównie w pasach nadmorskich. Charakteryzuje się pomarańczowymi owocami, osadzonymi na kolczastych gałązkach. Rokitnik zwyczajny posiada rekordowe ilości substancji czynnych biologicznie i jest nieocenionym źródłem witaminy C i flawonoidów. Zawiera bardzo wysokie stężenie kwasu palmitynowego, naturalnego składnika, odpowiedzialnego za funkcje budulcowe skóry. Dzięki bogactwu witamin i innych składników odżywczych olej rokitnikowy jest nieocenionym składnikiem kosmetyków naturalnych.

Właściwości rokitnika w kosmetyce:

  • bardzo silny antyoksydant, chroniący skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych,
  • wspomaga funkcje regeneracyjne skóry, pomaga w gojeniu i ziarnowaniu ran,
  • idealny do pielęgnacji skóry przesuszonej, ze skłonnościami do łuszczenia się,
  • doskonale likwiduje przebarwienia skóry,
  • nadaje cerze złoty koloryt,
  • wzmacnia włosy i nadaje im połysk,
  • jest naturalnym blokerem promieniowania słonecznego.

Rokitnik zwyczajny w ostatnich latach stał się bardzo popularnym składnikiem wielu preparatów zdrowotnych i ekologicznych środków kosmetycznych. Można go spotkać w kremach do pielęgnacji skóry, naturalnych szamponach do włosów, balsamach, odżywkach, maseczkach, a nawet w produktach do stylizacji włosów. Na rynku można znaleźć wiele serii rokitnikowych, chociażby takich jak Natura Siberica Professional. Bardzo cennym produktem jest także olejek rokitnikowy, który może być stosowany przy wielu problemach dermatologicznych. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom regeneracyjnym i ochronnym doskonale wspomaga naturalną pielęgnację wszystkich typów skóry.

 

Leksykon składników kosmetycznych INCI

Zostaw komentarz